Çiftlerin yaşadıkları problemlerle başa çıkmakta zorlandıklarında veya ilişkilerini geliştirmek istediklerinde başvurdukları çift terapisinde hedef bireylerin kendileri değil; çiftin kendisidir.
Çift terapisinde tartışılan sorunlar, kadının ya da erkeğin sorunu değil çiftin yani ilişkinin sorunu olarak ele alınır. Bu nedenle haklı ya da haksız tarafı belirleme ihtiyacı ortadan kalkar. Sorumluluk paylaşılır.
Çift terapisi çift olarak sürdürülmekle beraber, çiftlerin birinin gelmek istemediği durumda bireysel olarak da sürdürülebilmektedir.
Çift terapisinin amacı, çiftlerin aralarındaki iletişim sorunlarını çözebilmeleri için onlara gerekli becerileri kazandırmak ve var olan ilişkiyi düzenlemelerine destek olmaktır.
Bu terapi yaklaşımında çiftlerin, uzmanın yönlendirmesi altında birbirlerine ve ilişkilerine karşı açık olmaları amaçlanır.
Çiftler yıkıcı iletişim ve yaklaşım biçimlerini tanımlamayı öğrenirler. Çiftlerin iletişim kanallarının açılması birbirlerini doğru anlamalarına yardımcı olur. Edindikleri becerilerini kullanarak sorunlarının üstesinden gelebilecekleri konusunda bilinçlenirler. Çift terapisi ile ilişkileri her iki taraf için de daha doyum verici hale gelir.
ÇİFT TERAPİSİ UYGULANAN BAZI KONU BAŞLIKLARI
Geçimsizlik
İletişim Sorunları
Çalışma Hayatının İlişkiye Etkileri
Kötü Davranma
Şiddet
Aldatma
Ayrılma Kararının Verilmesi
Ayrılma Kararının Söylenmesi
Bağımlılık Nedeniyle Ayrılamama
Ayrılma Sürecinde Yaşanan Duygusal Sorunlar
Ayrılma Sonrasında Yaşanan Duygusal Sorunlar
Yeni Duruma Uyum Sağlanması