Aile terapisi, sorunlarının üstesinden gelmesinde yardım etmek için ailenin güçlerini ve sağlamlığını arttırmayı amaçlayan bir terapi yaklaşımıdır.
Bu terapi biçimi sistemik kurama dayanır, yani parçaları tek başına düşünmeden aralarındaki etkileşimi ele alır ve bütünü görmeyi amaçlar.
Sorunun nedeni tek tek aile bireylerine atfedilmez. Ailede karşılıklı olarak birbirini etkileme vardır. Söz konusu problemin oluşumunda, devam etmesinde ya da çözümünde her bir aile üyesinin rolü anlaşılmaya çalışılır. Aile sistemlerinde değişiklik yaparak sorunlara çözüm üretilmesi hedeflenir.
Sağlıksız işlev gösteren ailelerde; rollerin birbirine karışması, ailedeki hiyerarşinin bozulması, çatışma yönetiminde yetersizlik, problem çözme becerilerinin azlığı, iletişimde birbirine karışık mesajlar verme gibi özellikler görülür.
Aile sisteminde bu tür problemler olduğunda bu durum kaçınılmaz olarak ruhsal sağlıkla ilgili problemleri de beraberinde getirmektedir. Aile bireylerinden birinde ortaya çıkan belirti aslında aile sistemindeki bu sorunlardan kaynaklanmaktadır.
Ailedeki bireylerin bireyselleşme veya ilişkilerdeki içiçe geçme düzeyi, ailenin esnek ya da katı olan yapısı, aile üyelerinin rollerinin net olup olmaması gibi özellikler ailenin sağlıklı ya da sağlıksız işleyişini etkileyebilmektedir.
Aile terapisi ailelerin daha sağlıklı bir aile ortamına ve sosyal uyuma sahip olmalarını sağlar.
AİLE TERAPİSİ UYGULANAN BAZI KONU BAŞLIKLARI
Aile ortamında yaşanan huzursuzluk ve gerilimler
Çocuk, anne-baba ilişkisindeki problemler
Çocuk ya da ergende görülen uyum sorunları ve davranış değişiklikleri
Alkol- madde kullanımı
Depresyon
Boşanma veya ayrılma
Uyum sorunları
Cinsel sorunlar
Aile üyelerinden birindeki önemli bir sağlık sorunu
Aile içinde şiddetin varlığı
Bazen çeşitli yaşam olayları aile yaşantısını etkileyebilir; yeni bir çocuk, ekonomik krizler, bir aile üyesinin evden ayrılması gibi değişimlere uyum sağlamakta zorlanan aileler de aile terapisine başvurabilirler.