Ana Sayfa | Hakkımızda | Bize Ulaşın | Üye Ol | Haber Arşivi | Sık Kullanılanlara Ekle
PSİKOLOG VE AİLE DANIŞMANI EMİR EMRE DOĞAN
DANIŞAN YORUMLARI
BİZE ULAŞIN
HİZMETLERİMİZ
PSİKOLOJİK SORUNLAR
 
KLEPTOMANİ (ÇALMA HASTALIĞI)
Rahatsızlık genelde çocukluk yaşlarında başlar. Kişi, bu davranışı gerçekleştirmeden önce yoğun bir gerginlik hisseder. Çalma davranışının sonrasında ise mutluluk ve rahatlama hissi içine girer.

Kleptomanide kişi ihtiyacı olmadığı halde birtakım nesneleri izinsiz alarak, onlara sahip olur. Bu nesneleri hemen kullanma ya da bunlardan maddi değer elde etme amacı yoktur. Bir dürtü kontrol bozukluğu olan kleptomanili hastaların eylemleri "çalma" olarak nitelendirilse de aslında hırsız değildirler.

 

Kişiler, aslında satın alabilecek yeterli maddi birikime sahip oldukları halde bir malı alırlar ve bu davranışı tekrarlarlar. Bu davranış daha önceden düşünülmemiş ve planlanmamıştır. Aniden gerçekleştirirler. Bu davranışın yanlış olduğunu da bilirler. Ancak dürtülerini kontrol edemezler.

 

Rahatsızlık genelde çocukluk yaşlarında başlar. Kişi, bu davranışı gerçekleştirmeden önce yoğun bir gerginlik hisseder. Çalma davranışının sonrasında ise mutluluk ve rahatlama hissi içine girer. Yaklaşık 1000 kişinin 6'sında kleptomaniye rastlanmaktadır. Yakalanan dükkan hırsızlarının %5-25'inde kleptomani vardır. Kadınlarda, erkeklere göre 4 kat daha fazladır. Kadınlarda ortalama 30-35; erkeklerde ise 50-55 yaşlarında daha sık görülür. Rahatsızlığın sosyo-ekonomik düzeyle doğrudan bir ilişkisi yoktur. Bu hastalığı olan kişiler yanlış olduğunu bildikleri bu davranışlarına engel olabilmek için sosyal yaşantılarını kısıtlayabilirler.

 

Çocukluk döneminde yaşanan olumsuz koşullar sonucu gelişen kayıp yaşantıları, hastalığa neden olabilecek önemli etkenler arasındadır. Kişi, kleptomanik davranışlarıyla bu yaşantıların etkisini gidermeye çalışmaktadır. Ayrıca kleptomanların, çocukluk döneminde aile hayatlarının oldukça travmatik ve problemli olduğu da saptanmıştır. Kleptomani, kendine olan sevgi ve ilgideki kırılmalar ve özgüven yaralanmaları sonucunda da ortaya çıkabilir. Kişinin öz saygısı ve değerliliğine yönelik saldırılar, ilerleyen zamanlarda olgun bir benlik yapısı geliştirmesine engel olabilir. Bu da kleptomanik davranışlara zemin hazırlar.

 

İnsanda doğuştan geldiği düşünülen bir altbenlik (id) vardır. Altbenlik, her an her şeyi yaparak haz almak ister. Üstbenlik (süperego); anne-baba, öğretmen gibi otoriteyi temsil eden kişilerin ahlak anlayışlarının etkisi ile oluşmuştur. Bu benlik kişiye adeta "hiç bir yerde asla!" der ve topluma uyum sağlaması için kişinin istek ve eylemlerine sınır koyar. Benlik (ego) ise; bunların ikisi arasındaki dengeyi sağlar. Sonuç; düzen ve dayanışmanın sağlanmasıdır. Kleptomani davranışları gösteren kişilerde bu düzen bozulmuştur. Üst benlik etkisini arttırmış, acımasızlaşmıştır. Sonunda kişi kendisini suçlamak, cezalandırmak ve küçük duruma düşürmek için bu tür hırsızlık eylemlerine girişmektedir.

 

Terapist kişinin geçmişini ve bugünü ile ilgili zedeleyici olayların saptanmasına çalışır. Uygun düşünce şemaları geliştirilmesi, toplumsal ilişkilerdeki uygunsuz savunma mekanizmalarının değiştirilmesi psikoterapinin hedefleri arasındadır.

 

KAYNAKLAR

Güveli, M. (2005). Psikiyatri Penceresi. İstanbul: Hayat Yayıncılık.

Psk. Emir Emre Doğan
 
PSİKOTERAPİ
ONLINE TERAPİ
PSİKOLOJİ KONULU MAKALELER

Ana Sayfa | Hakkımızda | Bize Ulaşın | Üye Ol | Haber Arşivi | Sık Kullanılanlara Ekle Antalya Kadın Doğum hediyelik eşyagüvenlik kamera
  © Her Hakkı Mahfuzdur. 2007 www.antalyaterapi.com Web Tasarım